Annons
Annons

Petronella Andersson forsatte på framgångsspåret - GP-vinnare igen

– Jag har ett stort gäng bra hästar, jag känner dem väl och vet vad jag kan förvänta mig av dem. Nu ligger det i mina händer att göra det bästa av det, säger Petronella Andersson som här rider Odina Van Klapscheut sommaren 2023.

Foto: Mathilda Ahlberg/Bildbyrån

Storformen har anats och den skiner allt starkare. På söndagen gav superduon ett nytt styrkebesked med en överlägsen GP-seger i Peelbergen, Nederländerna.
– Väldigt kul så klart, hon är i så fin form, säger Petronella Andersson om sin Odina Van Klapscheut.

Första helgen i maj slutade de sexa i prestigefyllda och femstjärniga Windsor Rolex GP efter att ha varit dubbelt felfria. Nu följde de upp det resultatet med en GP-seger på trestjärnig nivå.

– Hon är en väldigt, väldigt fin häst och rider jag ordentligt så brukar det oftast bli väldigt bra.Hon tyckte nog det var skönt att det var lite enklare idag, det är bra för hästarnas moral att inte alltid behöva gå på sin högsta nivå, säger Petronella Andersson.

Tio ekipage gick till omhoppning och bland andra dubbla världscupvinnarna Richard Howley och Harry Charles var med i leken.

Jag har ett väldigt bra team runt mig som stöttar men också pushar mig att bli bättre, och det är ju vad toppsport handlar om.

Men ingen var i närheten av Petronella och Odina. Marginalen till tvåan Elizabeth Bates var nästan exakt en och en halv sekund.

– Varje gång man är i en omhoppning lär man sig. Det handlar ju mycket om att våga lita på sin häst. Det finns inga marginaler att göra extra steg och det har ju med erfarenhet att göra. Jag har ett väldigt bra team runt mig som stöttar men också pushar mig att bli bättre, och det är ju vad toppsport handlar om, säger Petronella Andersson.

Helgens Grand Prix hade också ett tydligt syfte; att hoppa vattengrav. Efter att Odina, precis som flera andra topphästar, inte riktigt gillat vattnet vid League of Nations i Ocala, Florida ville hon få ett nytt kvitto.

– Hon har alltid hoppat vatten bra innan och gjorde det jättebra här nu. Det är alltid kul att vinna Grand Prix men vattnet var kanske ändå det viktigaste med helgen. Man får nog se det som hände i Ocala som nåt som hände där och då. Det var laget väldigt bra och stöttande kring också, just att jag inte skulle lägga för mycket tankar på det, säger Petronella.

Odina vann GP i Stockholm i december 2023, var sjua i världscupklassen i Mechelen i december 2023, vann en 1,50-hoppning i Göteborg i februari och var dubbelnolla i 1,60 i Ocala. Och till det kan man lägga den senaste tidens framgångar.

Jag tror väldigt, väldigt mycket på henne så jag vill inte jaga henne för att nå ett personligt mål. Vi avvaktar och ser hur allt utvecklar sig.

Framöver ska förbundskapten Henrik Ankarcrona ta ut sitt lag till sommarens OS i Paris.

– Hon är tio år och jag tror väldigt, väldigt mycket på henne så jag vill inte jaga henne för att nå ett personligt mål. Vi avvaktar och ser hur allt utvecklar sig. Det är en häst som både vi och laget kan ha stor glädje av framöver, så matchningen av henne är viktigast. Vi gör allt enligt den planen vi har haft, säger Petronella Andersson som red EM i Milano 2023 på Castres van de Begijnakker.

Närmaste väntar topptävlingar i Rom och La Baule.

Resultat Kronenberg, Nederländerna

3* Grand Prix 1,55-hoppning med omhoppning:

1) Petronella Andersson, Sverige, Odina Van Klapscheut 0+0 fel 36,47 sekunder
2) Elizabeth Bates, Kanada, heartbeat W, 0+0 fel 38,02 sekunder
3) Alexander Butler, Irland, Jurry Bleu K 0+0 fel, 38,37 sekunder

Fullständiga resultat Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad:

Aktuellt