Hur ser kommunens framtidsplaner ut?

FOTO: Suzanne Engelbert

Staffanstorps ridsportförening har länge kämpat för en ny anläggning på grund av råttor, svartmögel och en oerhört sliten anläggning. De önskar en kommun som tar ansvar för jämställdheten för pojkar och flickors idrott.

Föreningen bildades 1968 och har nu över 300 medlemmar och 250 elever i en ålder från fyra år till vuxengrupper. Kommunen äger gården där föreningen hyr lokalerna. Föreningen äger hästarna och driver en fin verksamhet. Ridskolechefen, Pernilla Thornström, säger att diskussioner om en ny anläggning pågått i minst ett kvartssekel men att det alltid återkommer till problem med ekonomin. En avsiktsförklaring för en ny anläggning är på gång, men kommunen har inte fastställt planerna. På onsdagen samlades klubbens två- och fyrbenta medlemmar för en hästprotest utanför Medborgarhuset i Staffanstorp för att få kommunen att ta ansvar och presentera framtidsplaner.

Inför valet hösten 2022 sammanställde vi en enkät Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. om sportens framtid med partierna i Skånes 33 kommuner. Såhär svarade Staffanstorps politiker på frågan:

På vilket sätt kommer ert parti att agera för att stärka barns möjligheter inom ridsporten i er kommun under kommande mandatperiod?

Centern: ”Vi vill gärna se en plan på en ny anläggning alt bra renovering på befintlig plats”.

Kristdemokraterna: ”Vi behöver säkerställa så gott det går att göra ridsporten mer jämlik och att fler i vår kommun kan hålla på med ridsport”.

Miljöpartiet: ”Vi vill att ridskolan ska få vara kvar där de nu är, men att kommunen ska bidraga till att lokalerna för både människor och djur förbättras avsevärt”.

Liberalerna: ”Vi har i budgetar och i planer visat att vi tänker samarbeta med ridskolan för att säkerställa en långsiktig överlevnad och utveckling, om vi får chansen att vara en del av det politiska styret i Staffanstorp efter valet.”

Moderaterna: ”Genom att förverkliga en förbättrad ridsportsanläggning”.

Socialdemokraterna: ”Staffanstorp är en växande kommun och med det krävs att föreningsverksamheterna ges förutsättningar att följa med i utvecklingen. Om vi socialdemokrater efter valet får styra Staffanstorps kommun, så kommer vi att initiera en mer omfattande utredning om möjligheterna att kommunen bygger en ny modern kvalitetscertifierad ridsportsanläggning för 30–40 hästar.”.

Sverigedemokraterna: ”Vi verkar för att öka det kommunala anslaget till ridsporten, med syfte att upprusta ridskolans fastigheter mm samt göra ridsporten tillgänglig för fler unga”

Vänsterpartiet: ”Så klart kommer vi stötta att behålla en ridsportsanläggning i Staffanstorp. Vi kommer att rösta för mer ekonomiskt stöd till föreningen.”

Svaren i enkäten står inte i kontrast till föreningens önskan om en ny modern anläggning. En anläggning som kan bidra stort till såväl jämlikhet, motion och motverka psykisk ohälsa. Nämndens nye ordförande Anders Sjöbeck (M) uttrycker en ambition att en ny anläggning ska vara på plats under mandatperioden. Föreningen hoppas därmed på att få till stånd samtal, möten och, inom snar framtid, en modern anläggning värdig att bedriva barn och ungdomsidrott på.

Läs mer i gårdagens sydsvenskan - de har en hel artikel om Staffanstorps RSF manifestation (låst artikel). Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Publicerad: